27. marts 2013

ØRNE, ØSTENVIND OG NUL TRANER

Forleden dag, da jeg indskærpede, at ungerne ikke må klatre på ryglænet af sofaen, "især ikke når vi holder udstilling", som jeg sagde, spurgte Solveig: " Far, den udstilling, er det bare noget du leger?".

Et fuldstændig logisk spørgsmål, stillet af en klog pige på fire år, som godt kan analysere en situation. Ingeborg og Solveig er vant til, at der er masser af gæster i huset dagen igennem når vi har udstilling og forleden havde vi endnu ikke haft en eneste.

Det har vi så haft siden, nemlig 13, så der er stadig et stykke igen, før vi når op på sidste års 1000 gæster.

Det formaledide vinterhøjtryk har bidt sig fast og tranerne står stadig i Tyskland. Her har jeg ingen set, siden to fugle den 16. marts. Det er ikke kun tranerne, som lader sig forsinke af det kolde vejr. Pulken er stadig fuld af græssende sædgæs, som normalt burde være trukket nordpå ved denne tid. Også havørn er usædvanlig talrig nu. Igår kl. 12:30 kunne mindst fem havørne ses fra haven på én gang - sammen med en adult kongeørn, en fjeldvåge og fire musvåger.
Senere på dagen fouragerede en stor tornskade meget aktivt omkring stendiget, henne ved Pulkens p-plads. Stor tornskade har optrådt jævnligt siden begyndelsen af marts, hvor en meget hvidbrystet fugl ankom, men dette var en ny stor tornskade, en fugl med mørkt grårosa bryst i god kontrast til den hvide strube.

Lærken er kommet tilbage, efter ca 10 dages fravær. Hulduerne har holdt kulden ud og i morges hørte jeg rørspurven kalde. Viberne, som var her i de lune dage primo marts, er trukket sydpå igen, dem venter vi på - og så venter vi i den grad på tranerne.
Det er lærerigt - man er jo, som en anden stenaldermand, gået hen og blevet afhængig af noget så uforudsigeligt som tranernes forårstræk og dermed vejr og vind. "En helt ny form for økologisk landbrug", som Red Warszawa synger. Man siger, at landmænd altid brokker sig, i skulle høre mig.

Hvornår kommer tranerne?
Vejrudsigten for Härnestad siger mere østenvind, men det er svært, at konkludere på udsigten for Härnestad. Et blik på vejret der hvor tranerne må formodes at opholde sig i den nærmeste tid, giver et bedre fingerpeg: Den siger, at Brandenburg får nordvestlig vind i påsken, mens Ostseebad Prerow og Rygen får skiftende vindretninger fra Påske Søndag og prognosen ud (til og med fredag). Det er muligt, at tingene falder i hak på et eller andet tidspunkt i perioden.
Hvis ikke vejret udløser nordgående tranetræk, kommer det før eller senere til at blive tidsfaktoren. Da jeg var en ung, grøn ornitolog i slutningen af 1980'erne forbandt jeg tranetræk med midten af april. Det har jeg siden undret mig noget over, for i Pulken er det så absolut den sidste martsuge og den første apriluge, som plejer at stå i tranens tegn. Jeg begynder at overveje, om ikke forklaringen på min ungdommelige sammenkobling af dronningens fødselsdag og tranetræk kan være, at vi i 1980'erne havde nogle meget hårde vintre?