28. marts 2014

6000

I Pulken har vi i år oplevet en tilbagevenden til de høje tranetal, som vi efterhånden var blevet vant til - bortset fra, at det som før markerede en kulmination, efterhånden lader til at være den ny hverdag. Her er virkelig mange traner. I forgårs noteredes 6800 overnattende traner og idag melder Evert om ca 6000 fugle. Hjemmesiden kraniche.de rapporter om 2000 traner i Pulken igår. Jeg ved ikke, hvor de får det tal fra, for det har ikke hold i virkeligheden.
Tranerne bevæger sig en del omkring i landskabet i år, og selvom det sikkert er til stor irritation for landbruget, giver det nogle flotte oplevelser her hos mig, f.eks. når ca 1000 traner pludselig kommer ind over huset i 30 meters højde med kurs mod Pulken, efter at de, sandsynligvis, er blevet skræmt bort fra en nysået mark.

Mens foråret 2013 var koldt og barskt, er det i år lutter mildhed. Daglig ankommer forskellige trækfugle - igår rødben, idag rørhøg - og vibe og dobbeltbekkasin sætter, sammen med de overnattende traner, lyd på natten. Efter et par grå dage har solen igen fået magt, og ærlig talt var jeg ræd for, at det klare vejr skulle få tranerne til at stikke nordpå. Men dagen igennem har Pulken alligevel været grå af traner, og til aften var der fuldt belagt, både på matningsfältet og på engene.
I år har tranerne været meget glade for at gå på marken lige bag huset, og de kommer undertiden tæt på. De ignorerer mig fuldstændig, selvom jeg står på terrassen, og fortsætter med at rode efter hvad-det-nu-kan-være, lige ude på marken. Hvad de finder dér, i vintersæden, ved jeg ikke, men det er noget, som man skal grave efter. Orm?
Imens står den unge fiskehejre i nord-Pulken og fortærer frø efter frø. Padderne er allerede aktive, og hvis man kører om aftenen, skal man passe på ikke at mase de mange store skrubtudser. Sådan en stor tudse kan være 50 år gammel, det maner til respekt, og jeg undgår dem med flid.

Den kommende weekend kommer til at byde på lutter sol. Søndag drejer vinden om i nordvest, så hvis man ikke synes, at 6000 traner er nok, er søndag måske den dag, hvor vi vil opleve det tiltræk, som måske kan betyde, at rekorden på 7000+ fugle, som blev sat i 2011, bliver slået. Hvem ved.