16. marts 2015

HVORNÅR KOMMER TRANERNE TIL PULKEN?

TRANE- OG VEJRUDSIGT FREM TIL ONSDAG D. 25/3
Hvornår kommer tranerne til Pulken? Det spørgsmål bliver jeg ofte stillet i denne tid, så derfor kommer her et forsøg på at give et kvalificeret svar.

Mængden af traner, og tiden for deres ankomst i Pulken, er styret af vejret. Tranernes trækkorridor går, som udgangspunkt, sådan ca midt igennem skåne. Det vil sige, at de fleste traner passerer mod nord inde midt over skåne. En hel del flyver lidt østligere, og kommer derved ind over Pulken, hvor de raster. Ret få traner vælger, stadig som udgangspunkt, en noget vestligere kurs, over Østsjælland.

Dette er, som sagt blot udgangspunktet, for vinden har meget at sige. I østenvind bliver trækkorridoren presset mod vest, altså bort fra Pulken. Vestenvind presser derimod trækkorridoren mod øst, samtidig med at trækket koncentreres langs Skånes østkyst. Når det sidste sker oplever man de helt store tranedage i Pulken, med trækkende- og rastende traner i tusindvis.

Den optimale vejrsituation i Pulken er sol, lunt vejr og jævn sydvestlig vind, men blot vinden er vestlig, kan det blive interessant. Traner kan trække i overskyet vejr så vel som i solskin. De vil gerne have god sigt, men de er ikke bange for regn og blæst.

Når jeg derfor ser på 10-døgnsoversigterne for hhv. Malmø og Härnestad på smhi.se, så ser det således ud - interessante dage fremhævet i bold:

Tirsdag d. 17/3 østenvind, intet tiltræk af traner.
Onsdag d. 18/3 østenvind, intet tiltræk af traner.
Torsdag d. 19/3 svag vestenvind. solrigt, lunt - fint tiltræk af traner
Fredag d. 20/3 let vestenvind, lunt og overskyet vejr - fint tiltræk af traner

De traner som kommer til Pulken 19. og 20 bliver i Pulken weekenden over, for se nu her:

Lørdag d. 21/3 jævn - frisk nordøstenvind, koldt - ingen traner forlader derfor pulken (men fint vejr til tranedans).
Søndag d.22/3 jævn nordøstenvind, koldt - ingen traner forlader derfor pulken (men fint vejr til tranedans).

Mandag-onsdag i næste uge går vinden igen i sydvest, og selvom vejret vil være køligt, er vi da så langt inde i sæsonen, at der vil blive fyldt yderligere på.

Vi ses torsdag (19/3)
eftermiddag, og kigger på indtrækkende traner!