FORÅRSUDSTILLING 2024: ÅBENT/ÖPPET 23. MARTS - 7. APRIL samt 13-14. april, 10:30 - 17:00, HÄRNESTADSVÂGEN 127, VED PULKEN! tlf: +45 31 69 47 26. (EVT. ÆNDRINGER ANNONCERES HER)

4. april 2022

TRANEPROGNOSE FOR DEN KOMMENDE UGE

 

Her et par billeder fra haven.  Børnene har deres lille bod og folk sidder rundt omkring og kigger på traner. Der er kort sagt festivalstemning. Det er godt nok noget jeg har savnet gennem to års coronapandemi.


Mandag d. 4. april

Det er i dag et forrygende blæsevejr og det styrter ned. Marken her udenfor er ved at blive forårspløjet og det har tiltrukket tusinder af traner. Om det så er traktoren eller pløjningen, som tiltrækker dem. De har jo efterhånden lært, at forbinde traktorer med mad, men det ser nu også ud til, at de finder godbidder i den nypløjede ager.

Uden at have talt tranerne tør jeg godt sige, at langt hovedparten af weekendens 10.200 traner er her endnu. Jeg kender efterhånden mine lus på travet og i øvrigt har dagens vejrlig næppe inspireret nogen trane ved sine fulde fem til at fortsætte trækket. Selvom noget som ligner 2-3000 traner står her ude på marken, er der stadigvæk fuldt på matningsfältet. Det ligner absolut en 8-10.000 fugle. 

Traner kan faktisk godt trække i denne slags vejr, men det kræver helt særlige omstændigheder - sidst jeg oplevede det, var under tøbruddet 2018, som faldt i de allerførste aprildage. Da havde tranerne stået og trippet for at komme afsted nede i et snedækket Tyskland, så umiddelbart da vinden gik i vest - og det skete om natten - indledte de trækket. Der ankom fugle til Pulken allerede kl. 7 om morgenen, og det er helt usædvanligt. 


Traneprognose 5. - 10. april

Datoen og mængden af traner taget i betragtning, anser jeg det for sandsynligt, at der fortsat vil være tusinder af traner i Pulken i hvert fasld ugen ud. Det bliver en periode med meget vekslende vejr, og det er sådan set spændende. Vi er inde i den periode hvor andetrækket for alvor er kommet i gang, og f.eks. brushane bør snart ankomme i større stil. Det vekslende vejr rummer muligheden for, at overtrækkende ænder og vadere vælger at raste i Pulken, og nogle gange skal man virkelig være opmærksom. Et udmærket eksempel, som er nogle år gammelt, er en flok på nogle og treds storspover og en stor kobbersneppe, som rastede i forbindelse med en sludbyge. De landede straks den begyndte, og trak videre straks den var overstået.

Tirsdag 5. april: Sol, skyer og let-frisk vestenvind er godt vejr til tranetræk i Pulken. Hvis der endnu er traner syd for Østersøen vil fugleflugtsruten til Pulken være åben, og ankommende fugle kan forventes særlig i de sene eftermiddagstimer. Det er også ganske sandsynligt, at en del af de traner som er her nu, vil benytte lejligheden til at fortsætte trækket. Det ser man mest i formiddagstimerne, hvor småflokke stiger op over Pulken og lægger sig til at kredse, for at føle om forholdene er gode.

Onsdag 6. april: Regn og svag vind fra sydøst. Næppe nogen trækaktivitet blandt tranerne, men til gengæld er det meget muligt, at vejret vil bringe vadere og ænder til Pulken. Vindretningen er også interessant.

Torsdag 7. april: Frisk sydvestenvind og noget som ligner heldagsregn. Det ser lidt anstrengende ud, ikke sandt?

Fredag 8. april samt weekenden efter: Så kommer fredagen med vekslende skydække og frisk vestenvind. Denne vejrsituation fortsætter weekenden over og det bliver sandsynligvis dage, hvor mange traner vil trække videre nordpå.