29. februar 2012

Vårvinter til forår

Med et er vårvinter blevet til forår. Hver dag ankommer nye fugle, igår de første gravænder og idag synger stæren medens et par viber har indtaget kalkrigkæret i nord-Pulken. Det er det bedste territorium og bliver derfor besat først. Lærkerne er kommet, gulspurven synger og hjejler og viber går nu igen på "fuglemarken" lige vest for Sjögård og har endda en brushane til selskab. Hvis man kender sine lus på travet, kan man også se at det er forår alene af den måde hvorpå fuglene bruger landskabet. Gråænderne ligger f.eks. dagen igennem i Pulken - om vinteren ligger de her stort set kun om natten.

I nat har 209 sangsvaner og 1550 gæs overnattet. Det er stadigvæk sædgæssene som dominerer, fulgt af grågås. Dertil 53 kanadagæs, 40 blisgæs og blot én bramgås. De tre kortnæbbede gæs som har været her i de seneste dage så jeg ikke, de druknede nok i mængden. Ved en morgentælling i Pulken er man nødt til at prioritere tælling fremfor alt. Det skal gå stærkt. Allerede i løbet af dagens første lyse time flyver gæs og svaner ud til dagens fouragering så det er oftest umuligt at få alle gæs bestemt. Kun blisgæssene får særlig opmærksomhed. Blandt blisgæssene er der chance for både det ene og det andet så de skal tjekkes, og heldigvis har netop de for vane at stå på klodshold, lige nedenfor Utemuseet. Og så er de nogle syvsovere: De står altid tilbage som de sidste og forlader først overnatningspladsen ca tyve minutter senere end alle andre gæs.

Så skulle man igen opleve åbent vand i februar. Det giver gode svanetal og dagens 209 sangsvaner er pænt. Jeg elsker at komme ned i stuen ved daggry, åbne terrassedøren og se Pulken helt hvidplettet af sangsvaner.

De første traner kan komme hvornår det skal være, nu.

Blis- og sædgås, Pulken 28.02.12