FORÅRSUDSTILLING 2024: ÅBENT/ÖPPET 23. MARTS - 7. APRIL samt 13-14. april, 10:30 - 17:00, HÄRNESTADSVÂGEN 127, VED PULKEN! tlf: +45 31 69 47 26. (EVT. ÆNDRINGER ANNONCERES HER)

25. juli 2012

Sommerfugle i Pulken

Strandhjejle, Äspet 25.07.12


Altimens jeg i den senere tid har været optaget af hjejler, har jeg altså osse været optaget af sommerfugle. Købte Sveriges Fjärilar, som på forsiden praler af at være "En fälthandbok över Sveriges samtliga dag- och nattfjärilar". Hurrah? Forkert. Det er kun såkaldte "storsommerfugle", så det svarer vel sådan cirka til Fugle i Felten uden spurvefugle.... Vær så god at gå igang med dét. 
Men, i al fald, nedenfor ses en serie fotos af sommerfugle som alle er fra Pulken, juli 2012.

Eulithis mellinata

Eupithecia succenturiata

Eupithecia venosata

Eurrhypara urticata

Gagitodes sagittata

Hemithea aestivaria

Hypena probiscidalis 

Hypena probiscidalis 

Hyponomeuta evonymellus

Lomaspilis marginata


Perizoma alchemillata

Phalera bucephala

Plemyria rubiginata

Spilosoma lubricipeda

Ubestemt

Xanthoroe quadrifasiata

Apamea lateritia

Arctica caja

Camptogramma bilineata 

Camptogramma bilineata

Camptogramma bilineata   

Cerapteryx graminis

Chiasmia clathrata

Cidaria fulvata

Cybosia mesomella

Diacrisia sannio

Højtryksvejr


Et solsvedent blik fra stenten i syd-Pulken mod vest. 25.07.12

Nu begynder der igen at være mange fugle i Pulken. På denne solsvedne julidag rastede ca 1660 fugle i syd-Pulken ved en optælling midt på dagen. Talrigste arter var, som vanen tro på denne årstid, grågås (800), vibe (570) og stær (250) - suppleret af trane (41), huldue (8) og klirer i ret ringe antal (tinksmed 4, rødben 3 og hvidklire 1).

I højtryksvejr med strålende solskin raster der sjældent mange vadere i Pulken, når man lige ser bort fra vibe. Anderledes forholder det sig under frontpassager og især i regnvejr. I den slags vejr kan man pludselig se vadere af mange arter. Den 19. juli var sådan en dag. Efter et par voldsomme regnbyger rastede pludselig 12 vadefuglearter i syd-Pulken, bl.a. hele fire rylearter, nemlig almindelig- (16), krumnæbbet- (4), temmincks- (2) og dværgryle (1). Samtidig rastede iøvrigt 800 almindelige ryler i Äspet.

5. juli 2012

Fugleunger og blomster

Ung stor kobbersneppe og svaleklire i sidelys, syd-Pulken, aften 04.07.12



Var i aftes en tur nede i syd-Pulken, hvor resultatet af kobbersneppernes anstrengelser, en flyvefærdig ungfugl, stod i det lave vand sammen med forældrerne og diverse klirer. Det er skønt nok, at de endda har fået en unge på vingerne. Det har ikke været let, at dømme efter forældrenes megen skælden ud på rørhøge, krager og ravne. De må også have mistet et par unger eller tre; nægter at tro, at ungen var enebarn fra begyndelsen. 

På denne årstid får man et indblik i, hvilke fugle som har ynglet i nærområdet. Arter som jeg ikke har set i et godt stykke tid dukker op i haven; sumpmejse, en gærdesangerfamilie, en ung lille flagspætte; og  i Pulkens sydvestlige ellelund stødte jeg på tornskaderne med nyudfløjne unger. Hernede, længst i syd hørtes tre karmindompapper synge på én gang. Foreløbig har jeg således i år kunnet konstatere mindst 5 syngende hanner og en hun, hvilket ligger på linje med de foregående år. 

Modsat sædvanen er der ikke køer i vænget langs Pulkens østside. Det er meget interessant at se, for en række planter har fået chance for at komme ordentlig op, og man ser en meget fin overgang fra tør eng med bidende stenurt, segl-sneglebælg og almindelig pimpinelle til våd eng hvor tidlig skjaller er under indvandring.

Der er til gengæld græsning på den sydøstlig skjallereng i år. Det er noget nyt og jeg håber det kan standse den tiltagende indvandring af rødel som er igang. Eneste synlige forskel i forhold til tidligere år er dog, at det nu viser sig at engen huser store bestande af sump-hullæbe; hele 282 planter har jeg talt. Mange blomstrer og endnu flere står i knop og det er smukt at se sump-hullæberne stå i fuldt flor side om side med hjertegræs, skjaller og pukkellæbe. Det er faktisk knock-out smukt. Pukkellæbe er også i år så talrig, at jeg ikke gider forsøge en optælling. For nylig satte jeg mig i engen og tjekkede en radius på ca 10 m i kikkert og talte 220 Pukkellæber. Dertil kan man så lægge dem jeg ikke fik øje på og gange med sit skonummer. Det må være et firecifret antal.

3. juli 2012

Äspet styre!


Adult stribet ryle, Äspet 02.07.12, tegnet efter hukommelsen samme aften.



Ja, jeg ved godt, at styrer staves med "r" i enden; men det er sjovere uden! ligesom "af helveds til" også forlener kraftudtrykket med en sødme, som den korrekte stavning helt mangler. Äspet styre!
Her er en lille beretning som jeg skrev på microbirding.se igår - det er derfor det er på svensk - efter endnu en succesfuld tur til Äspet:
"Drog till Äspet idag medveten att det fanns ett claim på tuvsnäppa från igår. Känner dock inte Tobias (som stod for claimet), så jag förväntade allt från inget tills vad som helst. Två för mig okända skådare var på väg ut när jag anlände. Jag kollade kentarna (splitterne) varav det fanns 108 stycken igenom innan jag anlände till tornet och sen började jag bläddra genom kärrorna (alm. ryle) - när en kille vid namn Ronald sa, att han hade en "kandidat". Kom snabbt på "kandidaten", som genast såg ut som tuv/spetsstjärtad, men jag var lite nervös att jag kanske hade fått mitt omdöme färgat av gårdagens claim på tuvsnäppa, så jag sög mig fast på fågeln som en fästing och försökte få tag i en skådare med "körkort till rariteter", som min kompis Rolf Christensen i Skagen skulle uttrycka det. Fågeln gick på detta tidspunkt på ganska långt håll (kanske 150-200m?) borta i utloppet. Den gyllene färgan, hjässan som inte visade kastanjbrunt samt finstreckad bröst i skarp kontrast till renvit buk tydade allt på tuv. Ronald stack för att hitta en bok medan vi var två stycken som höll koll på fågeln. Det dröjde en bra bit innan jag lyckades se de oranga benen och då blev jag övertygad om att det rörde sig om tuv (när man kan se benfärg kan man osse se evt kastanjbrunt samt div. detaljer) och larmade den ut på KRIX-larmet. 
Typiskt nog lyfte fågeln, efter att hava födsökat i lugn och ro i utloppet i min. 20 minuter, bara 4 minuter innan Greger anlände. Det var lite knepigt, medan Greger visade oss brushane, juvenil kärrsnäppa etc, men som tur var, hade tuvsnäppan bara kommit närmare och rastade nu på runt 60 m håll. Det skulle dock bli bättre, för sedan flög den inn på runt 30 meter håll och sågs hyfsad som fan." 
Særligt efter at der er kommet kreaturer i Äspet er lokaliteten blevet top-giftig. Fra perioden efter indført græsning kan jeg lige umiddelbart komme i tanker om hvidrygget ryle, to thorshaner, sibirisk hjejle og nu stribet ryle, men også odinshaner ynder stedet og kærløber er nærmest fast inventar. Ved et besøg skal man huske at tjekke mudderet omkring udløbet fra Korran, som lagunen hedder, igen og igen. Det er præcis dér de sjældneste vadefugle har foretrukket at holde til, og de kan let gemme sig. Bliv længe på stedet og tjek alt! Glem ikke at tjekke Karet, skæret ude i havet. 
Gårsdagens fugleliste kom, trods det at jeg arbejdede hele dagen, op på 77 arter. At karmindompappen dagen igennem hørtes ude fra haven, er et trumfkort som er ved at være slidt i kanten, men en sen aftentur i Pulken gav f.eks. atlingand, stor kobbersneppe og 33 overnattende traner, hvoraf én udparret fugl med farveringe - venstre: rød-sort-rød ; højre: blå-rød-hvid. Den skal jeg naturligvis tjekke op på. Endelig cyklede jeg i skumringen ud ad Everöds Ängaväg hvor to vagtler slog.