28. marts 2018

TRÆTTE TRANER


Tranerne sover længe 28.03.2018

Så har vi vintervejr igen. I går ved middagstid begyndte det at sne, og det sneede resten af dagen og tydeligvis meget af natten med. Men nu til morgen skinner solen over et snedækket landskab og det blæser friskt fra øst. Det fryser 2 grader. Østersøen sender en duft af pingvinbur ind over kystsletten.

Her er helt utrolig smukt, sivene lyser hvidgult og elletræerne gløder over imod magenta. Op imod to tusinde vandfugle af forskellige arter er trængt sammen i nord-Pulken. Vandfladerne er ved at fryse til, og åbent vand begrænser sig nu til en våge i den dybeste del, nemlig den smalle sø, som aldrig tørrer ud om sommeren. Det er dér de nipiggede hundestejler bor.
Her lå i morges 92 pibeænder, en knarand, en skeand, 150 sangsvaner, en mængde gravænder og grågæs samt to-trebundrede gråænder.

Tranerne har overnattet i Pulkens centrale bassin. Ikke i vågen, men på lavere vand. Da jeg stod op blev jeg da helt nervøs for, at de var frosset fast, men hundreder lettede efterhånden, så det må være grødis de står i. Nu, klokken 09:30 står der dog stadigvæk flere hundreder på overnatningspladsen, hvor de aftegner sig i landskabet som en tæt, grå masse. De burde for længst være fløjet ud, men på kolde morgener er det typisk, at mange traner vælger at sove længe. Den som sover synder ikke, og hvis man forholder sig i ro bruger man heller ingen energi. De traner, som endnu står derude, har simpelthen lavet den kalkyle, at det betaler sig bedst, rent energimæssigt, at lave så lidt som muligt.

Igår var en super god dag. Forårets første knarænder og skeænder kunne noteres, elgen var fremme igen i to omgange, sammen med rådyr og hare, ren safari, og så var der sensation: TAFFELAND! Det er, på nær tre dage, 30 år siden, der sidst sås taffeland i Pulken. De lå, 4 stk., i det ovenfor omtalte dybe hul i nord-Pulken sammen med to troldænder, og jeg er ikke i tvivl om, at jeg har det pludselige vintervejr at takke for taffelænderne. Det er helt typisk, at pludseligt "møgvejr" får overtrækkende fugle til at lande. Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen. Det er når det dejlige opholdsvejr pludselig bliver afbrudt af f.eks. en voldsom haglbyge, at du skal skynde dig ud og kigge på fugle. Det gør jeg, og det har efterhånden givet mange gode fund.